0700 17 317
Гореща линия за поръчки

Въпроси

Откога съществуват прозорците?

Още 4000 г. пр. н. е. жилищата в Персеполис имали на стените си отвори, наподобяващи прозорци.

Дворците на цар Минос на о-в Крит пък имали прозорци с каси и крила. Атриумите в Гърция били разкрасявани с прозорци, гледащи вътрешните дворове. През l-ви в. от н. е. римляните използвали прозорци с остъкляване. В по-ново време – около 1800 г. започва и производството на прозоречни стъкла с по-големи размери. Днес прозорецът е необходимост.

Защо прозорците са толкова коментирана тема?

В наше време прозорците са от огромно значение за комфорта, външния вид, представителността на всяка сграда, всеки
един дом. С появата на прозорците от PVC за пръв път изпъкват на преден план и някои строително-естетически фактори.
Шумът около нас, все по-дефицитните енергоносители, нуждата от сигурност, изискването да се съхрани и повиши цеността на сградата, превърнаха прозорците в един от най-важните строителни елементи.

Защо наричат прозорците “очите на дома”?

Прозорците “гледат” към улицата, към двора, отварят се и се затварят, светят или тъмнеят без признак на живот … През прозорците ние възприемаме света около нас. Те позволяват да надникнем в душата на стопаните на дома. Сграда без прозорци е безлична. Нали казват, че очите са огледало на душата? Е, добре. Прозорците са огледало на духа на всяка една постройка!

Какво представлява поливинилхлоридът (РVС)?

Поливинилхлоридът е термопластичен материал, произведен от естествени суровини – сол и нефт.

След преминаване през различни технологични степени на обработка се получава прахообразна маса (гранули), използвана за екструдирането на PVC профили. Поливинилхлоридът е една от най-разпространените пластмаси, отличаваща се с голяма адаптивна способност, икономическа ефективност и дълготрайност.

Какво става с прозорците от PVC при пожар?

Прозорците, изработени от PVC, представляват ефективна част от мерките на противопожарна профилактика.
PVC профилите са трудно запалими, не горят самостоятелно и гаснат без наличието на открит огън.
Изключено е тази пластмаса да способства активно за разгарянето и разпостранението на пожари.

Какви са топлоизолационните свойства на различните материали за прозорци?

Пластмасата има добри топлоизолационни качества, т.е. изключително ниска топлопроводимост.

Топлопроводимостта на алуминия, например, е повече от 1000 пъти по-висока. В този случай термомостът се пресича с помощта на пластмасови напречници. Освен конструкцията на самия профил голямо значение за топлоизолацията има и начина на остъкляване.

Какво означава “с прекъснат термомост”?

Поради получаването на конденз при чистия алуминий, за преодоляване на този проблем се използва алуминиев профил с прекъснат термомост. Разликата със “студения профил” е в поставянето на специална PVC вложка в алуминиевия профил. По този начин не се позволява топлопреминаването между алуминия вън и вътре. Този вид алуминиев профил е подходящ най-вече в помещения с чести смени на температурата и влагата, тъй като предпазва от конденз.

Какво означава „без прекъснат термомост”?

Изработен изцяло от чист алуминий, с лека конструкция, придаваща на пространството максимално изчистен вид. Основен недостатък на този профил е, че има добра топлопроводимост, което при резки температурни влияния и влажно време води до образуването на конденз. Алуминиевият профил без прекъснат термомост се използва основно за направата на търговски, промишлени и административни сгради и като вътрешни прегради.

Да си кажем честно – колко пари могат да се спестят от отопление?

В сравнение със старите единични прозорци, при новите прозорци топлинните загуби при еднаква остъклена площ могат да бъдат сведени до по-малко от една четвърт. За целта са необходими специални топлоизолационни стъкла, но и с най-обикновени стъклопакети може да намалите чувствително сметките си за отопление.