0700 17 317
Гореща линия за поръчки

AL дограма

“Елегант ЛТ” предлага голямо разнообразие врати и прозорци от AL профили.

Etem е компания с дългогодишен опит в производството на профили за алуминиева дограма.
Благодарение на отличните топлоизолационни качества и богатото разнообразие на системи, които предлага, Etem успява да се наложи както на българския така и на международния пазар. Вече повече от 35 години Etem е един от световните лидери в производството на алуминиеви профили.

Поддържа високо качество на продукцията и работи само с най-модерното оборудване. Всички продукти с марка Etem притежават сертификати за качество, издадени от международни сертифициращи организации.
“Елегант ЛТ“ изработва алуминиева дограма с марка Etem и предлага богат избор на врати и прозорци по отношение на дизайн и цветове, подходяща при интензивна употреба.

Характерно за алуминиевите профили Etem е перфектното съотношение на структурна стабилност и минимално количество използван алуминий. За тази цел профилите са усилени в най-важните пунктове, понасящи големи напрежения.

За привържениците на алуминиева дограма “Елегант ЛТ“ предлага алуминиев профил Etem с прекъснат термомост, който притежава изключително добри топлоизолационни свойства. Алуминиевата дограма Etem E40 и Etem E45 е много подходяща за всякакъв вид жилищни помещения.

Алуминиевите системи Etem, с които работи “Елегант ЛТ“, предлагат следните възможности на отваряне:

 • Oбикновено отваряне
 • Паралелно плъзгане
 • Двуплоскостно отваряне
 • Отваряне навън и навътре
 • Отваряне на долна и горна хоризонтална ос
 • Отваряне тип хармоника

Дограма Etem E 40 с прекъснат термомост

Алуминиевата дограма Etem Е 40 е с дебелина на профила 60 мм. Подходяща е както за фиксирани, така и за отваряеми външни врати и прозорци. Снабдена е с 3 гумени уплътнения и специално разработена дренажна система, осигуряващи добра хидро- и топлоизолация.

Предлага се в различни цветове и форми, отговарящи на най-съвременните естетически изисквания. Този тип профил позволява както обикновено, така и двуплоскостно отваряне на прозорците. За вратите е предвидена възможност за отваряне навън и навътре. Съвместим е с различни видове обков, има възможност за многоточково заключване и регулиране на пантите.

 • Прекъснат термомост;
 • Монтажна ширина на профила 52 мм;
 • Обикновено и двуплоскостно отваряне;
 • Стъклопакет от 24 мм;
 • Гаранция на профила 50 години.

АL дограма Etem E 45 с прекъснат термомост

Алуминиевата дограма Etem E 45 е с прекъснат термомост и вложени полиамидни ленти с дебелина 24 мм, които осигуряват изключително добра топлоизолация. Притежава максимална структурна стабилност, постигната с минимално количество алуминий. С елегантна права и заоблена линия и богато разнообразие от цветове, този профил задоволява всички естетически и функционални изисквания. Подходяща е както за фиксирани, така и за отваряеми прозорци. Съвместима е с механизми за отваряне във всички посоки. Etem E 45 е с канал, който позволява монтирането на различни видове обков.

 • Алуминиева система с прекъснат термомост;
 • Ширина на системата за права линия – 60 мм;
 • Ширина на системата за заоблена линия – 67,5 мм;
 • Коефициент на топлоизолация – Uf=1.9 W/m²;
 • Различни варианти на отваряне;
 • Гаранция на профила 50 години.

АL дограма Etem E 1000 без прекъснат термомост

Алуминиевата дограма Etem E 1000 е изработена от студен профил с дебелина 45 мм и предимно се ползва за вътрешни врати и преградни вътрешни стени. Подходяща е и за вътрешни витрини на магазини с максимален размер 1.5 х 2.5 м. Предлага се както бяла, така и в богата цветова гама.

Многообразието от прави и заоблени каси и крила задоволява всички естетически изисквания. Отговаря на стандартите за структурна стабилност и качество на дограмата. Дава възможност за различни механизми на отваряне, включително двуплоскостно за прозорци и врати до 130 кг. Профилът Etem E 1000 предоставя възможност за монтаж на единично стъкло или стъклопакет до 22 мм. АL дограма Etem Е 1000 е икономически изгодно решение.

 • Специално проектирани уплътнения с увеличена контактна площ за максимално уплътняване на конструкцията;
 • Гаранция на профила – 50 години.

АL дограма Etem Е 1600 без прекъснат термомост

Алуминиевата дограма Etem E 1600 е олекотена и икономична система с отваряне тип плъзгане. Профилът е без прекъснат термомост. Съвместима е със системата Etem E 1000.

Предлага се в стандартен бял цвят и богата цветова гама.

Подходяща е за остъкляване на тераси или за преграждане на помещения. Дава възможност за монтаж на допълнителни щори, слънцезащитни пана, ламели и мрежи против насекоми. Богат избор от конфигурации на плъзгане – едно- дву-, три- и четирикрило плъзгане. Единична, двойна и тройна релса, както и комбинация между единична и двойна релса. Може да се изработи както с единично стъкло, така и със стъклопакет 20 мм.

Алуминиевата дограма Etem E 1600 е изключително подходяща за прозорци с тип отваряне стандартно плъзгане. При тези прозорци се ползват стъкла с дебелина от 4 до 8 мм или стъклопакети с дебелина 18 мм, както и ПДЧ плоскости, термопанели и хънтри.

 • Олекотена и икономична система;
 • Гаранция на профила – 50 години.

Как и защо по вътрешното стъкло се образува конденз?

Това явление възниква, ако наред с високата влажност на въздуха в помещението, температурата на вътрешната повърхност на стъклопакета е значително по-ниска от температурата на въздуха в помещението.

Ето няколко характерни примера за образуването на конденз:

 • Ако помещението се използва за пране или къпане, температурата и влажността на въздуха се повишават значително. По охладените стени и вътрешните стъкла в студено време се образува конденз в резултат от това, че температурата спада до точка на оросяване.
 • Готвенето винаги предизвиква повишаване влажността на въздуха, като в студено време по вътрешната повърхност се образува конденз.
 • Всеки човек по време на съня си отделя значително количество влага. Затова в спалнята на сутринта влажността е значително повишена. Ако прозорците не са снабдени с външни щори или кепенци, през зимата от вътрешната страна на стъклото се образува конденз. Конденз може да се появи и на прозорци с щори и кепенци, когато сутрин те се отварят и повърхността на стъклата се охлажда бързо.

Съществуват и други няколко фактора, спомагащи образуването на конденз:

 • голямо количество растения в помещението;
 • неправилно разположение на радиаторите;
 • дълбоки прозоречни отвори, пердета, вътрешни щори, които пречат за циркулацията на въздуха;
 • топлинни мостове (места, където изтича топлина).

Какво е топлинен мост?

След монтаж на изолираните PVC прозорци, конденз може да се появи не само на повърхността на вътрешните стъкла, но и на места, непосредствено прилягащи към касата, напр.прозоречни отвори.

В този случай, основната причина за образуването на конденз е топлинния мост. Под топлинен мост се разбира мястото, в което се наблюдава допълнителен поток на топлина и ниска температура на повърхността откъм помещението.

В местата на монтаж касата влиза в съприкосновение с външата стена. При различни строителни материали с различна топлопроводимост и елементи с различна форма, неизбежно възникват топлинни мостове. Всеки монтиран в строителния отвор прозорец предизвиква загуба на топлина.

Изисквания към монтажа, препятстващи образуването на конденз в областта на свързване в строителния отвор:

 • за монолитни стени – монтаж в средната част на отвора.

При монтаж в предната част на изотермата 10°С излиза извън строителния елемент и се образува конденз.

При монтаж във вътрешната част на отвора изотермата преминава през строителния елемент и конденз не се образува, но обикновено не остава подпрозоречен перваз.

 • за стени с двойна изолация – монтаж в областта на изолационния слой.

Защо в жилището се появява плесен?

При температура под нулата, става ясно, че в много жилища не е налице благоприятен микроклимат, за което свидетелства образуването на конденз, т.е. появяване на влага по външни стени и като следствие появата на плесен. След монтажа на новите PVC прозорци често не може да се проумее какво се случва. Като че ли нищо не се е променило. Помещенията се проветряват от време на време и въпреки това в жилището се появява плесен, каквато преди не е имало.

Единственото решение на този проблем – редовно проветряване! Влагата трябва да излезе навън!